Opa Jaap de Boer begon op 1 augustus 1929 als schilder een eenmanszaak.

Op 53 jarige leeftijd in het jaar 1956 overleed hij en is het schildersbedrijf destijds voortgezet onder leiding van oma de Boer (Coba de Boer - Peerdeman) en zoons Martien en Piet.

Op dit moment zijn grote opdrachtgevers nog steeds de Nederlandse Spoorwegen, Woningbouwverenigingen en diverse bouwbedrijven.Piet de Boer verhuisde daarna naar Schagen en Niek de Boer die destijds nog op de Ambachtschool zat en daar zijn ondernemers en vakmanschap diploma’s haalde trad in 1960 toe in het bedrijf.In die tijd is Schilderwerken Firma J.J. de Boer voortgezet door de broers Martien en Niek de Boer. 

De Boer is die tijd ook met grotere opdrachtgevers in zee gegaan: de Nederlandse Spoorwegen, Eriks Alkmaar, Rijksgebouwendienst en aannemers Mulder Obdam en Tervoort Egmond.

Medio 1978 werd Schildersbedrijf Koeman uit Egmond aan Zee overgenomen en zodoende werd het MCA in Alkmaar met het Centraal Ziekenhuis en Elisabeth Ziekenhuis toegevoegd als belangrijke opdrachtgever.

Rond die tijd had de Boer 30 mensen in vaste dienst.

Op Burgemeester de Boerlaan 2 in Obdam waren het kantoor en verfwinkel ‘De Verfhal’ gelegen. De winkel werd gerund door Bets en Truus, de echtgenoten van Martien en Niek. De werkplaats was gevestigd achter het huis van Niek de Boer op de Dorpsstraat 220.

Het bedrijf groeide in die tijd hard en werd het noodzakelijk om de glasafdeling bij Aad Steltenpool op de Van Wassenaarstraat achter in de schuur te vestigen.

In 1975 verhuisde de winkel naar de Dorpsstraat 105 en werd op 12 december geopend door Dennis de Boer, de zoon van Niek en Truus. In 1997 werd dit pand uitgebreid met kantoren en geopend door Daan de Boer, (zoon van Robert) en Bets de Boer (echtgenote van Martien de Boer).

In 1995 trad de derde generatie toe in de directie van het bedrijf.  Jaap, Ad (zonen van Martien) en Robert (zoon van Niek) namen het stokje over.

In 1997 en 2001 namen respectievelijk Martien en Niek afscheid van het schildersbedrijf.

Gerard Tromp het Anker werd in 2005 overgenomen en zo werd verfspeciaalzaak Deco Home de Boer Obdam b.v. geboren. Het kantoor verhuisde naar de Braken 5 op het bedrijventerrein waar ook reeds de werkplaats was gevestigd.

Inmiddels zijn beide bedrijven samen uitgegroeid tot 60 man vast personeel en in de zomermaanden groeit dit met ingehuurd personeel uit tot 85-90 personen.

Schilderwerken de Boer Obdam is de afgelopen 25 jaar voor diverse projecten genomineerd voor de Nationale Schildersprijs:

  • 1990 Play-Inn Zandvoort,
  • 1991 Kantoren en restaurant op ESA-ESTEC in Noordwijk
  • 2001 Philharmonie in Haarlem
  • 2008 Vakbondsmuseum in Amsterdam
  • 2009 Hermitage in Amsterdam
  • 2015 Tramremise De Hallen Amsterdam: Winnaar Publieksprijs!